Artık yavaş yavaş bahar ayları geldiğine göre kırlentlerimizi de yapmaya başlayabiliriz. Bu yazımızda sizlere anlatımlı renkli gül kırlent yapılışı konusunu işleyeceğiz.
Örgü kırlent modelleri
Sıklıkla yaz aylarında ve ilk bahar aylarında kullandığımız renkli kırlenter evimizde, balkonlarımız ve salonlarımızı süslemekte. İstediğiniz renklerde ve modellerde örebileceğiniz kırlent modellerine örneği aşağıdaki anlatımda bulabilirsiniz. Sizler için video ile desteklediğimiz anlatımlı renkli gül kırlent yapılışı videosunu da izleyerek yeni modeller yapabilirsiniz.
Renk seçimi tamamen size kalmış, istediğiniz renk ipler alarak örmeye başlayabiliriz. Öncelikle örmek istediğiniz renkteki ipi alarak o iple sihirli halka oluşturuyoruz. 4 zincir çekerek devam ediyoruz. Halkamızın içerisine 1 ikili trabzan 1 zincir örüyoruz. Bunu 6 kez yapıyoruz. En başında başta çekmiş olduğumuz 4 zincirin üstüne son zinciri sabitlemeyi unutmayın. Toplamda 8 adet yuvamız olacak. İlk başta başlamış olduğumuz rengi değiştirerek örmeye devam ediyoruz.
Motifli kırlent modelleri
Şimdi sıra yaprak yapımında, yaprakları yapabilmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi kullanmış olduğunuz rengi değiştirin, ve herhangi bir yuvadan başlıyoruz. İlk önce sık iğne , 3 adet ikili trabzan, sık iğne şeklinde sıramızın sonuna kadar tekrarlıyoruz. Yapmış olduğunuz yapraklar ile birlikte 8 adet yaprak elde etmiş olacağız.
Yapraklarımızın arkasında kullanmak üzere, 2. Yaprakların yapımına başlıyoruz. Öncelik olarak 3 adet sık iğne, 3 adet zincir, 8 adette sık iğne olacak şekilde yuva yapımı ile başlıyoruz. Sonra yuvalarımızın içerisine 5 adet ikili trabzan, 8 adet sık iğne yaparak taç yaprak şekli oluşturmuş oluyoruz. Yaptığımız taç yaprak şeklini sabitleyerek ipi kesiyoruz ve tekrar başka bir renge geçiyoruz.
Taç yapraklarımızı da yaptığımıza göre artık geri kalan kısmı yapabilmek için devam ediyoruz. Taç yaprakların arka kısmının köşesinden başlamak suretiyle, 3 adet ikili trabzan, 1 adet zincir, 3 adet yine ikili trabzan ve 3 zincir çekerek diğer taç yaprağın arka tarafına doğru 3 ikili trabzan şekli yapıyoruz. Bu sıralamayı sıramızın sonuna gelene kadar devam ettiriyoruz. Şimdi kaldı en son kısmı, en son kısmının etrafına sık iğne geçerek ipimizi kopartıyoruz. Birleştirme motiflerini karşılıklı birbirine bakacak şekilde getirerek, sık iğne ile yardımı ile birbirine birleştirerek kırlent modelimizi tamamlamış oluyoruz.
,
İsterseniz yazılı anlatım ile yapamadığınız farklı bir modeli Semerkand TvFan youtube kanalındaki anlatımlı renkli gül kırlent yapılışı videosunu izleyerek te yapabilirsiniz.