Kolay örgü modellerinin en başında düz örgüler gelir. Fakat düz örgülerde de kol ve yaka şekilleri farklılık gösterebilir. Bunların da zorluk dereceleri birbirinden farklıdır. Takma kolların diğer kollara göre daha kolay olduğu bilinir. İlk defa örgü yapacaklar için düz örgüden başlamak en doğru yoldur.
Yeni öğrenenler için kolay örgü modelleri
Düz örgü yapılışı: Düz örgü yapılırken ipin dış tarafta kalması sağlanır. İlmek geçireceğim şişi sol elime diğer şişi de koltuğumuzun altına alıyoruz. İpi sağ elimizin işaret parmağı arasından serçe parmağımıza kadar götürüyoruz. Şiş ve ipleri ne kadar rahat tutarsak örgümüzü o kadar rahat örebiliriz. Kenar ilmeği örmeden alıp sağ şişi arkadan öne doğru batırıp sağ elimizin başparmağı yardımıyla bir kez doluyoruz ve ilmek sağ şişe taşınıyor. Düz örgü modeli bu kadar basit. Tek yapmanız gereken sık ve çok tekrar etmek tekrar tekrar ördüğünüzde hem pratiklik kazanacak hem de kusursuz işler yapabileceksiniz. Bu basit yöntem ile bir çok örgü yapabilirsiniz. Çocuklarınız için patik, kendiniz için hırka ve kocanız için atkı örebilirsiniz. Kolay Örgü Modelleri
Elinize şiş aldıktan sonra öremeyeceğiniz model yoktur diyebiliriz. İşte sizlere başka bir kolay örgü modelleri yapımı. Düz örgüyü öğrenmiştiniz burada bir de ters örgü yapacağız. Düz örgüde ipi şişin dış tarafında tutuyorduk. Ters örgü yaparken ip iç tarafta yani kendiniz ile şiş arasında olacak. Aynen düz örgüde olduğu gibi şişi geçirip parmağımızı dolayarak ilmeği diğer şişe geçireceğiz. Modelli örneği yapmak için bir ters, iki düz, üç ters ve iki düz yapıyoruz. İlmek bitene kadar bu işleme devam ediyorsunuz. Örgüyü çevirip ters örgüleri düz, düzleri de ters örgü yapacağız. Yani arkaya geçince 1 düz, iki ters, üç düz ve iki ters yapacağız. Bu şekilde model tamamlanmış olacak.
Yapılması daha kolay örgü modellerine kategorimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
canselin örgü dünyası youtube kanalında örnek videoyu izleyebilirsiniz.