Çok kola bir bicimde örülebilen bir sırt çantası sahibi olmaya ne dersiniz? Gelin nasıl yapıldığına bakalım.
Bu model bir sırt çantası örmek için 5-6 numara şiş ile örülmesi gereken bu orta kalınlıkta ipi çanta olmasından dolayı sıkı durması adına, 4 numara şiş ile örmeyi tercih ediyoruz. İstediğiniz renkte bir yün ip ya da merserize sizin tercihinize kalmış bir ip ile 50 adet ilmek atarak örgümüze başlıyoruz. Ardından 1 sıra haroşa örüyoruz.
İki Şişle Şık Örgü Sırt Çantası Yapımı
İçindekiler
Şimdi çantamızın ağız kısmında büzgü için kullanacağımız ipin geçmesi için delikleri yapacağız. 2 kez ters örgü örüyor ardından ip alıp onu da şişe doluyoruz. Aşağıdaki soldaki resimde olduğu gibi. Bu şekilde bir ilmek almış oluyoruz. Ve şimdi 2 ilmeği diğer şişten alıyor, bu iki ilmeği de birlikte örüyoruz. Bu şekilde 1 tane arttırmış ve 1 tane de eksiltmiş oluyoruz. Bu şekilde sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Bu sıra bittiğinde diğer sırada tamamen ters örgü ile devam ediyoruz. İpin geçeceği delikler hazır olmuş oldu.
Örgü Çanta Yapılışı
Şimdi ise istediğimiz uzunluğa gelinceye kadar haroşa örmeye devam ediyoruz. Bu modelde olduğu üzere 100 sıra örgümüzü tamamladıktan sonra ilk başta örmüş olduğumuz deliklerden yine geldiğimiz bu sırada da yapacağız.
Burada farklı olarak sıranın tamamına değil de başta ve sonda 10’ar delikten 20 adet delik yapmış olacak ortadaki 30 ilmeği sırt kısmına geleceği için delik yapmayacağız.
Bu sırada delikleri yaptıktan sonra yine bir sırada daha örme işlemene devam ediyoruz. Bu kısımdan sonra 10 ilmek eksiltme yapıyoruz. Ardından sıra sonuna kadar ters örgüye devam ediyoruz. Ve sonra yine bu sefer bu baştan 10 ilmek daha eksiltiyoruz. Artık şişimizde 30 ilmeğimiz kaldı. Bu kısım çantamızın kapağını oluşturacak. Buradan itibaren 20 sıra örüp kapatıyoruz. Çantamız neredeyse hazır!
Üstteki resimde olduğu gibi katlayıp yanlarından diktiğimizde artık çantamız hazır hale geldi. Çantanın esneme yapmaması için içine kılıf dikebilirsiniz. Aynı çantanın birebir ölçüsünde olacak bu kılıfı yorgan geçirir gibi, tersten örgü çantanın tersine geçiriyor ve astarın ağız kısmından dikiyoruz.
Motifli Örgü Çanta Yapımı
Sıra geldi çantanın saplarını yapmaya. 5 adet ilmek attığımız şişimizde 65 sıra haroşa örüyor ve kapatıyoruz. 2 çanta sapımız hazır olmuş oluyor. Çanta saplarını da vücut ergonomisine uyması için aşağıda geniş hizada yukarda ise kapağın arkasında birbirine daha yakın dikiyoruz.
Bunun için 2 kat ipi alıp delikten bir tığ yardımı ile geçiriyoruz. Ve zincir çekerek ipimizi yapıyoruz. Bu sayede iki taraftan da ipimizi geçirmiş olduk. Çantanın kapağının düzgün durabilmesi içinde minik bir düğme ile kapağında da zincir çekerek yaptığımız bir ilik elde ediyoruz artık çantamız hazır oldu.
Örgü Çanta Yapımı modellerine Örgü Çanta Modelleri kategorimizden ulaşabilirsiniz.
Örgü Çanta yapımı hakkında bilgi sahibiyseniz yorumlar bölümünde bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Ayşenur’un Kanalı YouTube kanalında yer alan Fıstık Örgü Çanta Yapımı (Enn Detaylı Anlatım!) başlıklı videoyu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.