Her geçen gün iğne oyasına ilgi biraz daha artmaktadır. El işi denilince akla ilk gelen örgü çeşitlerinden biri olan iğne oyası sabır isteyen işçiliği, zarif görünümü ve şık duruşuyla çeyizlerin ve doğal olarak evlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Türk nakşı olarak bilinen iğne oyası uzun yıllardır Türkler tarafından yapılmış, geliştirilmiş ve bugünkü şeklini almıştır. Herkesin kolayca yapacağı basit modellerin yanında oldukça karmaşık, yapımı uzun zaman isteyen farklı modeller de ortaya çıkmıştır. İğne oyası yazma kenarından masa örtüsüne, fiskos takımından havlu kenarına kadar birçok alanda kullanılabilir. Tığ işi dantellerle kombinleyerek farklı el işleri de elde etmek mümkündür. İşleyenlerin hayal gücüne bağlı olarak iğne oyasının kullanım alanları da genişlemektedir.
Yeni İğne Oyası Modelleri
Önceleri tek renk ve birbirine benzer modellerin kullanıldığı iğne oyalarına son yıllarda yeni iğne oyası modelleri eklenmiş ve bu sayede çok daha popüler hale gelmiştir. Klasik modellerin yanında çiçek modelleri, geometrik motifler, yaprak desenleri, mutfak havlularında kullanılan meyve motifleri son dönemde oldukça revaçtadır. Yazma kenarlarında birbirinden farklı birçok çiçek modeli kullanılırken, masa örtüsü ve fiskos takımlarında daha çok geometrik desenler tercih edilmeye başlanmıştır.
Tek seferde yapılan modellere ek olarak karmaşık motifler yapılıp birleştirilmek suretiyle de el işleri elde edilmektedir. Masa ve fiskos örtülerinde beyaz ve kremin tonlarında kullanılan renkler devam etmektedir. Yazma ve havlu kenarlarında ise seçilen modele bağlı olarak bin bir çeşit renk kullanılır. Bunun yanında boncuklu ve pullu iğne oyası modellerine de bu yıl sıkça rastlamak mümkündür. Boncuk ve pul kullanımı ve renklerin artışı ile iğne oyası gittikçe daha gösterişli bir el işine dönüşmüştür.
Yeni İğne Oyası Modellerinin Yapımı
Pul, boncuk ve çeşitli renklerle süslenen yeni iğne oyası modelleri için gerekli olan malzemeler oldukça azdır. Hasarsız iyi bir iğne, seçilen modele uygun bir iplik ve eğer kullanılacaksa iğneden geçecek büyüklükte sim ve pula ihtiyacınız vardır.
Tüm malzemeler sağlanıp modeli yapmaya başladığınızda dikkat etmeniz gereken nokta düğümlerinizin sıkı olmasıdır. Aksi halde çok geçmeden model bozulur. Sıkı düğümlerle yaptığınız modeliniz bittiğinden iğne oyanızı kolaylığı ütüleyerek daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Semiha’nın İğne Oyaları Youtube kanalını ziyaret ederek Yeni başlayanlar için bütün ayrıntıları ve püf noktalarıyla zurafa nasıl yapılır? isimli videoyu izleyebilirsiniz.